Muzeális fotók | Bevezetés

Muzeális fotók, fotómúzeum | Fotóművészet, fotókiállítás, art fotók eladás

Muzeális fotók | Bevezetés. A Poszter Galéria működése megkezdésekor az célja az volt, hogy régi fotók, negatívok, diák, dagerrotípiák feldolgozásával megismertessük fénybezárt múltunkat. Szeretnénk megmutatni azokat a pillanatokat, melyek csak akkor és ott történhettek meg. Az épületek, az autók, a divat egyedi konstellációjának fénybezárt lenyomatát, az eltűnt világunkat.
A 19. század kezdete óta a fotográfia elmélete és gyakorlata is jelentősen megváltozott. Szinte minden képzőművészeti ág használ fotót, s éppen ezért különösen érzékenyek azok a határok, amik a fotóművészt a fotót használó művésztől elválasztják. Milyen hatása van a tömegesen használt digitális technológiának a kortárs fotóművészetre, s egyáltalán kit is nevezhetünk fotóművészetnek?

muzeális fotók 1

Muzeális fotók | Bevezetés. Izgalmas és sok meglepetést tartogató feladat a fotográfia egyre terjedelmesebb és szerteágazóbb életrajzának szövetében nyomon követni azokat a szálakat, melyek azt mutatják, hogyan hatolt be az új médium az emberek tudatába, életébe, hogyan vett részt az emberi kapcsolatok alakulásában, befolyásolta a világról alkotott képet, formálta identitástudatukat, kötődéseiket vagy éppen morális meggyőződésüket.

Muzeális fotók | Bevezetés. Nagy örömmel vállaltuk fel azt a feladatot, hogy a fotózás hőskora óta elkészített “kallódó” képeket megmentsük az enyészettől, és azokat közkinccsé tegyük. Hisszük, hogy a megörökített pillanatokat meg kell becsülni. Napjaink legújabb technikáival újjá varázsolni a felvételeket, és segítségükkel már kezdődhet is az időutazás!

Muzeális fotók | Bevezetés. Tudjuk, hogy a régmúlt fényképei nem véletlenül készültek el. Általuk igazi időutazásban lehet része. Lehetősége nyílik fotók segítségével felidézni – a fiatalabbaknak talán inkább megismerni – a múltat, a régmúlt mindennapjait.
Nagy örömmel vállaltuk fel azt a feladatot, hogy a fotózás hőskora óta elkészített “kallódó” képeket megmentsük az enyészettől, és azokat közkinccsé tegyük. Szeretnénk megmutatni azokat a pillanatokat, melyek csak akkor és ott történhettek meg. Az épületek, és kertek, a divat egyedi kölcsönhatásának fénybezárt lenyomatát. Tudjuk, hogy a felvételek nem véletlenül készültek el. Küldetésük van!

Muzeális fotók | Bevezetés. A muzeális fényképek mindannyiunknál nagy becsben tartott emlékek. Fotómúzeumunkban megtalálhatja a régmúlt idők fotóit, az “aranykort” bemutató felvételeket is, melyek hűen visszaadják az elfeledett pillanatokat, és az azokat megélő embereket. Dokumentált emlékek nézegetése közben átélhetjük a megragadott pillanatokat, és ezek a “felidézett emlékek” újra és újra kellemes érzéseket ébresztenek bennünk. A fényképek bensőségessé és meghitté teszik otthonunkat, még akkor is, ha nem saját fényképről van szó.
Hálás és megunhatatlan téma a fotódekoráció. Különösen, ha muzeális fényképeinket használjuk fel hozzá. Fotóstúdiónk több mit félmillió darabot számláló fényképkép gyűjteménnyel rendelkezik, mely anyagból, szabadon válogathat. Gyűjteményünk mérete biztosíték arra, hogy bármilyen igénynek megfeleljen.
Díszítse otthonát, irodáját és környezetét egyedi poszterekkel, plakátokkal, nyomatokkal és reprodukciókkal, valamint muzeális fotókkal!

Muzeális fotók | Bevezetés. A fotográfia története a 19. század elejére nyúlik vissza. A társadalom minden szintjén tömeges igény jelentkezett a valóságot legteljesebben megközelítő ábrázolás rögzítésére. Már nem tartották elsőrendűnek a képek mitológiai és vallásos mondanivalóját. Fontosabbnak tűnt az ábrázolás hogyanja. A feltörekvő polgárság reális életszemlélete a valósághű ábrázolást kívánta meg. Ezt az igényt a fény felhasználásával készülő fényképek teljes mértékben kielégítették. Új formát jelentett az újra felfedezett valóság megmutatásában a korábban megszokott képzőművészeti (festmény, szobor) alkotásokhoz képest. Az új forma egyidejűleg új technológiát is életre hívott. A hagyományos festészetet, szobrászkodást felváltotta a viszonylag rövid idő alatt elsajátítható optikai-vegyészeti eljárás, a fényképészet. Az új technológia kétlépcsős volt, képrögzítésből és képelőhívásból állt.
Hisszük, hogy a megörökített pillanatokat meg kell becsülni. Napjaink legújabb technikáival újjá varázsolni a felvételeket, és segítségükkel már kezdődhet is az időutazás!

Muzeális fotók | Bevezetés. A fotográfia egy sajátos formanyelv, amelynek elsajátítása révén a szakma művelői képesek képi üzenetek megfogalmazására. A fotográfus tervezőknek tisztában kell lenniük a fotográfiához kapcsolódó különböző értelmezések filozófiai, szociológiai és művészeti aspektusaival egyaránt.
Napjainkban a fényképészet, mint önálló szakma, tulajdonképpen már alig-alig létezik. Ennek oka, a modern digitális rendszerű eszközök (fényképezőgépek, filmfelvevők, fényképezésre alkalmas mobiltelefonok) XX. század végi hihetetlen mértékű és gyorsaságú elterjedése a földtekén. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fényképezés tudománya (beállítás, különleges viszonyok közötti munka stb.) abszolút szükségtelenné vált volna.
Rendkívül fontos, hogy az utókor megismerje ezt az önálló művészeti ágat, amely két évszázadon keresztül kenyeret adott sok-sok embernek a fényképészet szakmája által. A megismerés egyik lehetősége múzeumok létesítése, támogatása, gyűjtemények kiegészítése, rögzítés az interneten minél tágabb körben.

Muzeális fotók | Bevezetés. Nem hagyjuk veszni fotógyűjteményét! Galériánk vásárol egészen az üveg diáktól, a leica diákig minden témakörben fotókat, melyeket a ’80-as évek közepéig készítettek. Legyenek azok családi események, utazások, tájfotók vagy akár portrék.
Ebben a fejezetünkben galérián tulajdonában lévő gyűjteményekből szeretnénk ízelítőt adni. Kellemes böngészést!

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47